Hämeen Radioharrastajat Ry

LA, CB, PR27-puhelimet

LA, PR27 ja CB-puhelimet (lälläri, laa, lallatin, länkky..) tarkoittavat miltei samaa asiaa. Kaikki edellämainitut ovat lupavapaita (kenen tahansa hankittavissa ja käytettävissä olevia) 27MHz alueella toimivia radiopuhelimia. LA- eli nykyään CB-puhelimet ovat enemmänkin autolaitteita, joskin myös käsiradioita käytetään jonkun verran. PMR446-radioita taas saa vain käsipuhelimina, jotka ovat kooltaan huomattavasti CB:tä pienempiä. CB- ja PMR-puhelimien väliset yhteydet eivät ole mahdollisia koska ne käyttävät eri taajuusalueita.

La-puhelin: 22 kanavaa +11A (käytöstä poistunut hätäkanava) AM ja mahdollisesti FM

PR27-puhelin: 40 kanavaa FM (kanavat 1-22 yhteisiä LA-puhelimiin, eli yhteys onnistuu näiden laitteiden välillä mikäli LA-puhelimessa on "FM"-valitsin!)

CB-puhelin: 40 kanavaa AM, FM ja mahdollisesti SSB (eli USB ja LSB). Kanavat samat kuin PR27-puhelimessa.

Kaikista näistä käytetään vieläkin puhekielessa nimitystä "LA-puhelin", vaikka se voi tarkoittaa kahta muutakin laitetyyppiä.

Kutsumerkin (josta sinut tunnistaa) saa keksiä itse, esim. oma lempinimi, tai kerhomme myöntää jäsenilleen "HaRHa XX" kutsun jäsenen niin halutessa.

Huomioithan että LA-CB-ja PR27-puhelimien liikenne on kenen tahansa kuunneltavissa, jolla on kyseinen laite. Lisäksi liikenne ei ole oletusarvoisesti salassapidettävää, eli kannattaa miettiä mitä "kanavilla puhuu.

 


 

CB-puhelimet ovat nykyään lähinnä raskaan ajoneuvoliikenteen ja tehdasalueiden ammattikäytössä tutuiksi tulleita, mutta CB-harrastajiakin on jonkun verran. 90-luvun alun hulluista vuosista harraste on kutistunut murto-osaan, mutta uutta heräämistä on havaittavissa. Suomea ristiin rastiin autoillessa lähes aina on "kanavilla" juttuseuraa. Laitteiden kantomatka autosta toiseen on normaaliolosuhteissa noin 20km, autosta kiinteään asemaan 20-50km sekä tukiasemien välillä 50-150km. Sopivien radiokelien sattuessa kohdalle voi lahtelainen radioharrastaja kysyä Porttipahtasta kesäkuista lohen syöntiä. Oli kuulemma tullut kymmenkunta kiloa kalaa aamuongella..

Harrastajat ovat äänessä lauantai-iltaisin klo 20 eteenpäin kanavalla 4; Parillisten viikkojen lauantaina käytetään USB-lähetelajia, ja parittomina viikkoina AM. Myös FM-aktiviteetti on havaittavasti koholla, joten lauantai on hyvä ilta kokeilla vanhojakin laitteita.

Vanha kutsukanavakäytäntö on lakannut olemasta, joten kanavan 7 lisäksi asemia kannattaa huhuilla ainakin kanavilta 27 ja 31, lähetelajina FM. Raskas liikenne on edelleen kanavalla 19 AM.

Laitteiden hintaluokka on poikkeuksetta korkeampi kuin PMR446-puhelimissa, ja tuleva käyttö ratkaisee sen millaista kalustoa on tarve hankkia. Käytetyt laitteet ovat edullinen tapa aloittaa uusi harrastus, kun taas ammattikäyttöön hankitaan mieluummin uusi ja käytössä hyväksi havaittu laite. Tärkein tekijä yhteyden syntyyn on kunnollinen antenni ja sen oikea sijoittaminen niin ajoneuvossa kuin kotiasemallakin. Keskustelua aiheesta voi harrastaa esimerkiksi kerhomme keskustelupalstalla.