Hämeen radioharrastajat ry

Kaikille radioharrastajille tarkoitettu radiokerho OH3ACA / HARHA0

2016

Radioamatöörit Kätevä&Tekevä messuilla 5.11.-6.11.2016

Suomen radioamatöörilitolla oli näyttelyosasto Lahdessa 5.11.-6.11.2016 pidetyillä Kätevä&Tekevä messuilla. Järjestelyissa olivat Suomen Radioamatööriliitto ry:n lisäksi muun muuassa Hämeen Radioharrastajat ry Lahdesta ja Polyteknikkojen radiokerho Espoosta. Loistavaa, että elektroniikan ja siinä samassa myös radiokommunikaation alkeita esitellään nuorisolle. Toivottavasti näistäkin nuorista joistakin kasvaa radioamatööri ja tekniikan taitaja.

Osaston yhtenä vetonaulana nuorten opastaminen piirilevyjen juottamiseen. Päijät-Hämeen suurin lehti, Etelä-Suomen Sanomat, uutisoi näkyvästi juotosopastuksen suosiosta. Suosio oli lehden mukaan niin suurta, että tarvikkeet uhkasivat loppua kesken.

Ja näyttää siltä, että nuoria vielä kiinnostaa myös sähkötys.

Kuvat: Kai Nilakari (OH3WE), teksti Ari Lehto (OH3HZ)

Voiko Youtube videot vaikuttaa radioharrasteen imagoon?

Maailmassa ihmisillä on runsaasti erilaisia harrasteita. Yksi hyvin tärkeä, mutta usein piiloon jäävä ryhmä ovat radioharrastajat. Tässä yhteydessä radioharrastajilla tarkoitetaan henkilöitä jotka ovat tosissaan kiinnostuneita radioyhteyksien pitämisestä ja siihen liittyvästä tekniikasta joko lupavapailla tai luvan vaativilla radiolaitteilla.

Tämä harrastajaryhmä, on sitten kyseessä ns. LA-harrastajat, PMR-harrastajat tai radioamatöörit ovat osoittautuneet erittäin tärkeiksi siinä vaiheessa kun vakava katastrofi syntyy. Vaikkakin julkisuudessa ei asioita usein ole esillä, on radioharrastajilla ollut monessa katastrofissa avainasema viestiyhteyksien turvaamisessa kun kaupalliset- ja viranomaisverkot eivät ole toimineet. Näin mm. Japanissa tsunamin tuhottua kaikki muut yhteydet ja samalla vaurioittaen ydinvoimalaa vakavasti vuonna 2011.

Internetissä tieto, oikea ja väärä, leviää nopeasti. Kuvia ja videoita on helppo ja nopea jakaa kaikkien katseltavaksi. Entä, jos itsekontrolli puuttuu ja jakaa erittäin huonoa makua edustavan kuvan tai videon ja tämän seurauksena yleistetään koko harrastaja ryhmä. Youtube palvelussa on esimerkiksi erittäin huonoa makua  osoittava video jonka itse henkilö on palveluun laittanut. Mitä tapahtuu harrasteemme arvostukselle jos laajemman yleisön tietoisuuteen tulee se seikka, että kyseinen henkilö on radioharrastaja ja vieläpä luvan omaava radioamatööri?

Videon voi löytää youtube.com sivustolta mm. hakusanalla pieraisin.

Ajatuksia esitti Arska / OH3HZ