Hämeen Radioharrastajat Ry

HF-rigi 125 eurolla?

Tarua vai totta? 125 euroa, 3-30 MHz, max 10 wattia, SSB ja CW... Kuullostaa uskomattomalta. Tätä kannattaa seurata kunhan olemme päässeet asiassa eteenpäin...

Lupasimme kuvia, tässä nyt on mitä saa noin 125 eurolla (alle) kun on maksettu lähetyksestä arvonlisävero:

Emolevy DDS ja näyttö Muut tarvikkeet

Mitä sitten lisäksi? Pari potikan nuppia, kotelo ja 12 voltin poweri, tinaa ja kolvi. Ensimmäiset testit on tehty, tosin ei tällä, mutta samanlaisella. Itse tilasin asiallisen kotelon joten myöhästyin startissa.

Artikkeli saa jatkoa kunhan olemme päässeet eteenpäin. Tarkoitus on istuttaa valmis verme mittalaitteisiin, eli kannattaa seurata mitä tapahtuu.

25.3.2018

Kaitsu OH3WE on saanut "Hare Krishnan" eili uBitx -transceiverin valmiiksi ja ensimmäiset yhteydet on jo pidetty hyvin raportein.

Vaikka uBitx -transceiver toimii sellaisenaan out-of-the box, on laite syytä koteloida. Kun kyseessä on radiolaite, pitää se olla ehdottomasti metallikotelossa, vaikka periaatteessa muovikotelo, johon rakennussarja on pakattu, toimisi hätätilanteessa.  Olin varannut Televan VSS-vastaanottimen metallikotelon tähän tarkoitukseen. Näitä vastaanottimia on taatusti kuntien pelastuslaitosten varastoissa hillottuna tuomiopäivän varalle ja ne olisi syytä pelastaa parempaan käyttöön. Kotelo vain raa'asti auki ja sisuskalut SER-jätteeseen. Nupit, potentiometri ja kaiutin voidaan käyttää uudelleen.

Noin.15 x 16 -senttinen piirikortti mahtuu juuri ja juuri VSS-vastaanottimen koteloon. Sisällä on väliseiniä, jotka poistin pistosahalla ja karkealla viilalla. Sama kotelomalli on toiminut myös ARP-radiopuhelimen kotelona ja se on laadukas. Kotelossa on valmiina kaksi 6 mm stereojakkia, joihin kytkin cw-avaimen. Takaseinässä on aito Amphenol antenniliitin, jossa pätkä teflonkoaksiaalia. Lisäksi  takaseinässä on 5- pin XLR-liitin, jota on käytetty virransyöttöön. Jos jostain löytyy siihen sopiva plugi, niin suosittelen sen käyttämistä.  Poistin toisen stereojakin ja asensin siihen 5-piikkisen DIN-liittimen, jonka johdotin Moppestandardin mukaisesti, koska edellisvuosien projekteista oli niitä vielä jäljellä.

Kaiken kaikkiaan uBitx-radion mahduttaminen Televan koteloon oli melkoinen säätö. Suosittelen jotain hieman suurempaa metallikoteloa, niin pääsee helpommalla. Etulevyn kalustin oikeakätiselle sopivaksi so. VFO oikealle, 2 x 16 -merkkinen LCD-näyttö keskelle ja volumepotikka sekä kuulokejakki vasemmalle. Lisäksi asensin VFO:n enkooderin viereen niksnaks-tyyppisen palautuvan C&K:n painonapin, joka osoittautui myöhemmin hyväksi ratkaisuksi.

Kotelo osoittautuikin pari kolme milliä liian matalaksi, joten oli tulla tenkkapoo. Emolevyn etuosassa on pystyssä Raduino-kortti eli varsinainen VFO, jossa puolestaan on Arduino -mikrokontrolleri. Raduinossa on kiinnitettynä LCD-näyttö, jonka irroitin ja kaapeloin hieman pidempien johtojen varaan, jotta sain sen keskelle etupaneelia.

Radion emolevyn johdotus on järjestetty fiksusti. Mukana tulee kaksi identtistä moninapaista johtosarjaa, jotka merkitsin ANALOG ja DIGITAL, jota en sekoittaisi niitä myöhemmin. DIGITAL -plugi menee Raduinolle, ja siihen liitetään VFO:n enkooderi, painike, sähkötysavain ja mikrofonin tangentti eli PTT. ANALOG -plugiin johdotetaan mikrofoniaudio, äänenvoimakkuuspotikka ja kaiutin. Virransyöttö 12 VDC tulee omalle plugilleen samoin kuin antennikaapeli.

Rakennussarjan mukana toimitetaan mikrofonikapseli ja pieni painonappi. Ajattelin laittaa radioon ihan oikean mikin, mutta mikään kolmesta Yaesu/JRC/Philips -mikeistä ei ohjannut modulaattoria riittävästi. Lopulta kokeilin tuota kapselia, se toimi hyvin ja ulos tuli 10 W kahdeksallakympilla, joten asensin sen Philipsin radiopuhelimen kapselin tilalle.

Olen tähän mennessä pitänyt kymmeniä yhteyksiä tällä Intian Ihmeellä ja saanut hyviä rapotteja äänenlaadusta. Kun kuuntelee omaa modulaatiota IC-7300:lla se vaikuttaa tasaiselta korostamatta liikaa korkeita tai matalia ääniä. Spektrinäyttö vahvistaa myös asian.

CW-lähtöteho on kahdeksallakympillä 10 wattia pudoten tasaisesti, kun mennään korkeammille taajuuksille. Kympillä lähtee vain pari wattia, mutta asia korjataan myöhemmin. Mielenkiintoista on se, että 60 metrin bandilla tehoa lähtee vielä 8 wattia ja Suomessahan tämän bandin teho on rajoitettu 10 W ERP:iin.

Mittasin laitteen herkkyyden vanhalla Rohde&Schwarzin mittapaikalla ja totesin sen olevan aivan kaupallisten rigien tasolla. Mitään hienompia mittauksia en pysty tekemään, mutta ottaen huomioon laitteen hankintahinnan 109 dollaria on oltava tyytyväinen.

Koska kyseessä on rakennussarja voidaan odottaa siihen aivan varmasti parannuksia ja lisäyksiä. Itselläni on jo kolmas firmware kokeilussa ja lisää on tulossa. Rigi käy hyvin digimodeille ja koska siinä ei ole AGC:tä se on oikeastaan vain etu. Kuulokekäyttöä en suosittele kellekään, sillä jos voimakas asema, kuten OH7SV tai OH7UE tulee ääneen ja volume on käännettynä kaakkoon, on kuulovaurio varma.

OM Erhard, DF7FY on tehnyt uBItx:ään lukuisia parannuksia ja hän on esittänyt minulle lukuisia parannusehdotuksia, jotka aion tässä ennen kesälomia toteuttaa. Tärkein on tuo AGC, mutta myös pääteasteen modifiointi on todo-listalla. On aivan mahdollista saada myös kympillä yli 10 W lähtötehoa.

Tässä vaiheessa pistän juottimen jäähtymään ja rupean workkimaan. Sitä vartenhan tuo uBitx on hankittu.

Plussat: Edullinen hankintahinta, kaikki HF-bandit 180-10 m, SSB ja CW. Digitaalinen VFO ja taajuusnäyttö, RIT, Split-työskentelymahdollisuus. Riittävä teho alemmilla bandeilla. Sisäänrakennettu CW-keyer. Mahdollisuus ohjelmiston päivittämiseen ja kehittämiseen omien taitojen puitteissa. Tukisivusto ubitx.net, joista saa apua tarvittaessa.

Sosioekonominen puoli on myös tärkeä. Intialaiset naiset huolehtivat emolevyn kokoamisesta ja saavat siitä ansiotuloa.

Miinukset: Ei AGC:tä. Ei S-mittaria. Kova napsahdus lähettimen käynnistyessä (modifioitavissa).

73, Kaitsu OH3WE

 

 UUTTA 28.3.2018

Ian Lee, KD8CEC, on taas julkaissut uuden firmwaren. Uutta mm.

-Elbugi-toimintoon lisätty IAMBIC A ja IAMBIC B -modet. Näillä ei ainakaan minulle ole suurempaa merkitystä, mutta esimerkiksi FT-920:ssä nämä vaihtoehdot löytyvät.

-Kanava- eli taajuusmuisti. Käyttöliittymästä tallentaminen onnistuu suoraan tai sitten uBitx-manager -ohjelmalla. Tästä tuonnempana.

-Muistibugi-toiminto. Voi tehdä valmiita sanomia ja lähettää ne tangentin painalluksella.

-Lisätty WSPR-mode, jolloin tietokonetta ei  tarvita. Kolmen bandin WSPR-taajuudet ja viiden (?) QTH:n lokaattorit tallennettavissa ja nimettävissä esim KOTI, MÖKKI, KERHO ja valittavissa rigin menun kautta.

-IF shift ja kapeammat CW-modet nyt valittavissa. Kidefiltterin leveyteen ei tietenkään voi vaikuttaa, mutta näennäiskaventaminen tehdään IF-shitiä käyttämällä.

KD8CEC on tehnyt hienon ohjelman, jota käyttämällä pääsee uBitx:n menun lisäksi asettamaan nuo edellämainitut WSPR-parametrit.

http://www.hamskey.com/2018/01/how-to-use-ubitx-manager-for-original.html

Voi tallentaa vaikkapa aiemman configuraation, laitteen kalibrointiarvot, beat-oskillaattorin arvon ja palauttaa ne, jos onnistuisi jotenkin

sekoittamaan laitteen.

UUTTA 14.4.2018 / OH3HZ

Tässä naamakuva minun radiostani

Kannattaa olla varovainen kun laittelee oheislaitteita kiinni. Itse laitoin CW-avainta plugiin kun radiossa oli sähköt päällä. Seurauksena oli oli tuhoutunut audiopiiri TDA2822.

Kävin hankkimassa paikallisesta liikkeestä kasan piirejä ja kannan niin on helpompi vaihtaa. Täältä http://ubitx.net/ löytyy asiaa myös tästä aiheesta.

Seuraavan listalla on jonkinmoisen AGC:n nysvääminen. Nykyisellään paukauttaa ikävästi korville koska AGC puuttuu.

Ohessa mitatutulokset Arskan, OH3HZ, kasaamasta modifioimattomasta, uBITX:stä.

 

 

 

 

-