Hämeen radioharrastajat ry

Kaikille radioharrastajille tarkoitettu radiokerho OH3ACA / HARHA0

Radioasematoimintaa Hälvälässä 27.- 29.9.2019

Radioamatöörit testasivat valmiuksiaan poikkeusolojen toimintaan Kotiseutuharjoituksessa Hollolassa


Hollolan Hälvälässä järjestettiin 27.- 29.9.2019 HF/VHF/UHF-radioasemakurssi, joka oli merkittävä osa valtakunnallisen kokonaisturvallisuuden koulutusjärjestöjen KOVER Päijät-Hämeen yhteistyöryhmän järjestämää LAHTI19 -kotiseutuharjoitusta. Kurssin toteuttivat yhteistyössä kaksi Lahden seudulla maakunnallisesti toimivaa SRAL:n jäsenkerhoa – Hämeen radioharrastajat ry, OH3ACA sekä Päijät-Hämeen Viestikilta ry, OI3PHV. Kotiseutuharjoitus LAHTI19 oli MPK:n uuden koulutusohjelman mukainen valtakunnallinen pilottiharjoitus ja se järjestettiin MPK:n Lahden koulutuspaikan tukemana.


Kotiseutuharjoitus LAHTI19 -tapahtuman johtajana toimi MPK:n Hämeen maanpuolustuspiirin päällikkö Matti Eskola ja harjoituksen HF/VHF/UHF-radioasemakurssin johti Päijät-Hämeen Viestikillan puheenjohtaja Esko Sutela, OH3BFV. Radioasemakurssin teknisenä johtajana toimi SRAL:n pätevyystutkija Ari Lehto, OH3HZ ja pääkouluttajana Hämeen radioharrastajien puheenjohtaja Aki Airaksinen, OH3JGV. Radioasemakurssin suunnittelussa ja toteutuksen mahdollistajana oli vahvasti mukana myös Lahden kaupungin turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö Antti Prepula.


Kurssilla perustettiin Hämeen radioharrastajien jäsenten toimesta amatöörilaittein toteutettu radioasema ja pienimuotoinen varaviestiverkko, joka antoi esimerkin mahdollisuudesta varmentaa ja täydentää jo olemassa olevia viestijärjestelmiä vapaaehtoisin voimin. Kurssilaiset pääsivät tutustumaan radio- ja viestialan vapaaehtoisten toimijoiden mahdollisuuksiin osallistua yhteiskunnan toiminnan turvaamisen tukemiseen poikkeusoloissa ja heidän valmiuksiaan toimia tarvittaessa kyseisissä tehtävissä pyrittiin kehittämään.


Harjoitukseen lähdettiin soveltaen tilannetta, jossa matkapuhelinverkko, internet- sekä satelliittiyhteydet olivat pois käytöstä ja verkkosähköäkin oli saatavissa vain rajoitetusti. Lahteen Mustakallion väestösuojan poikkeusolojen johtokeskuksen radiohuoneeseen perustettiin VHF/UHF -radioamatööriasema, josta pidettiin radioamatööriyhteyksiä Hollolan Hälvälään perustettuun HF/VHF/UHF -asemaan. Hälvälästä pidettiin radioamatööriyhteyksiä ympäri Suomen. Lisäksi testattiin menestyksekkäästi sähköpostien välittämistä Winlinkin avulla. Olli Jaakkola, OH3UQ oli avainasemassa Winlink -testien suorittajana.


Puolustusvoimat tuki kotiseutuharjoitusta ja Panssariprikaatin Viestiosasto lainasi radioasemakurssille EXL TR86/12-1,7 -teleskooppimaston varusteineen, siirrettävän varavoimayksikön SVK 1,7 sekä muuta tarpeellista kenttäsähköverkkomateriaalia. Radioasemakalustona harjoituksessa käytettiin DMR- ja FM-käsiradioiden lisäksi HF/VHF -radiokalustona Icom IC-7000 ja Icom IC-706 monialueradioita lisävarusteineen. Lisävarusteina olivat mm. Pactor -modeemi ja antennin virittimet. HF-alueilla käytössä olevat antennit olivat Windom ja päästä syötetty 40 metrin mittainen lanka. VHF/UHF-antennina oli monialuevertikaali, joka oli sijoitettuna 12 metrin teleskooppimaston huippuun. Varsinainen radioasemakalusto, kuten antennit sekä radiot olivat OH3ACA:n ja OI3PHV:n jäsenien omaa kalustoa.


Tiettävästi ainoana valmiushenkisenä harjoituksena Suomessa välitimme myös tunnelmia VHF/UHF -bandeille, joilla moni pätevyystodistuksen ja radioamatöörilupansa saanut tuore radioamatööri aloittaa työskentelyn. Koska paikallinen analoginen 2 metrin toistin oli varattuna second operator -liikenteen vuoksi, harjoituksen tunnelmia välitettiin FinDMR -verkon Lahden puheryhmään 24432.
Vastaava radioasemakurssi järjestetään seuraavan kerran Päijät-Hämeen kotiseutuharjoituksen yhteydessä viikonloppuna 28.- 30.8.2020. Jos tunnette kiinnostusta tapahtumaa kohtaan, ottakaa yhteyttä Päijät-Hämeen Viestikiltaan This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Artikkeli: Jari Kekki OH2EXE