Työskentely- ja QSL ym. ohjeita tuoreille radioamatööreille

Radioamatööriaiheinen keskustelu
oh3jgv
Valvojat
Viestit: 110
Liittynyt: 29.11.2010 21:20
Kutsumerkki: OH3JGV, Kajari

Työskentely- ja QSL ym. ohjeita tuoreille radioamatööreille

Viesti Kirjoittaja oh3jgv »

Yleisiä ohjeita:
Radioamatööritaajuuksilla liikennöinti tulee olla hyvien tapojen mukaista. Tämän vuoksi herrasmiessäännöillä on sovittu ettei puheenaiheisiin kuulu politiikka, uskonto, vähemistöt eikä kaupankäynti. Otathan toiset huomioon, ja annat heille puheenvuoron mikäli taajuudella on useampi asema.

Toistimella työskenteleminen:
Jos toistin ei ole auki (kantoaalto päällä vastaanottotaajuudellasi), tarvitsee se ehkä avata piipalla (1750 Hz). Jotkut toistimet avautuvat aliäänellä (CTCSS) joka lähetetään katoaallon mukana, eikä niitä avata erikseen. Tällöin sanotaan oma kutsu, ja kuulet lähetyksesi lopuksi kun toistin avautuu. Toistinten taajuudet ja avausmekanismit löytyy esim. http://repeater.sral.fi.
Kutsu täytyy sanoa aina yhteyden alussa (tai milloin ikinä painatkin tangettia, esim. avatessasi toistimen vaikkei olisi tarkoituskaan pitää yhteyttä, tällöin voit sanoa "OHse-ja-se testaa", niin muut kuulolla olevat tietävät ettet välttämättä halua pitää kusoa), ja 10 minuutin välein. Yhteyden lopuksikin se on suotavaa, kun ilmoitat että poistut taajuudelta (ettei sinua kutsuta turhaan enää).
Pidä vuoronvaihdon yhteydessä kohtuullinen tauko, jotta toiset voivat tulla mukaan keskusteluun, esim. 3-4 sekuntia.
Edit: Radioamatöörialueilla ei yleensä sanota "Breikki" keskusteluun mukaantullessa. Se ymmärretään pikaiseksi tärkeäksi asiaksi. Breikkaaminen radioamatöörialueilla suoritetaan kertomalla oma kutsu asemien vuoronvaihdon välissä.

QSO:n merkkaaminen lokikirjaan:
Yhteys lasketaan tapahtuneeksi kun vasta-asemalta saadaan hänen kutsunsa, sinun oma kutsusi (jotta tiedät että hän pitää yhteyttä sinun kanssasi) sekä raportti, ja on annettu raportti jonka vasta-asema kuittaa saaduksi. Lokiin merkitään ainakin yhteyden aloitusaika, vasta-aseman kutsu, annettu ja saatu raportti sekä taajuusalue (bandi) ja modulaatiolaji (mode). Lisätietoihin voidana kirjata nimi, paikkakunta (QTH), sekö QSL lähetetty/saatu jne.

QSL:
QSL-kortti vaihdetaan suorista yhteyksistä, ei siis toistinasemayhteyksistä. Mikään ei tosin estä kortin lähettämistä tällöinkin, mutta muista että työsekntelet silloin ripiitterin kanssa, ja esim. raportiksi voi merkitä "OH3RAC" (käytetyn toistimen kutsumerkki) tai "repeater". QSL lähetetään kerran per bandi ja mode. Useamman yhteyden voi merkitä samalle kortille (esim 3,5 MHz CW, 3,5MHz SSB, 3,5 MHz RTTY, 28MHz SSB, 50MHz FM, 145 MHz packet), jokaiseen yhteyteen kirjaten päivämäärä, aika, annettu raportti, bandi sekä mode. Muista allekirjoitus korttiin, jos tulostat ja liimaat tarran, pitäisi allekirjoituksen olla osittain molemmissa.

QSL lähetetään vasta-asemalle, tai hänen managerilleen joko QSL-palvelun (Buro) kautta tai suoraan postiosoitteeseen (direct). Mikäli vasta-asema käyttää QSL-manageria, QSL:ään kirjoitetaan "TO: vasta-aseman kutsu VIA: QSL-managerin kutsu". Jos asemalla ei ole manageria, kirjoitetaan vain "TO: Vasta-aseman kutsu".
Mikäli kyseessä on haluttu asema ja/tai peditio, kuuntele vasta-asemasi taajuudella QSL-infoa, hän toistaa sen ehkä 5-10 minuutin välein. Myös http://www.qrz.com:issa voi olla tieto, mutta se ei välttämättä ole juuri senhetkinen oikea info.

Kysyttävää? Korjattavaa? Lisättävää? Klikkaa "Vastaa viestiin"!
Aki
Ham: OH3JGV CB: Kajari
OH3ACA Hämeen radioharrastajat ry:n pj

Avatar
oh3we
Kerhon jäsen
Viestit: 27
Liittynyt: 15.12.2010 20:05
Kutsumerkki: OH3WE
Paikkakunta: Lahti

Re: Työskentely- ja QSL ym. ohjeita tuoreille radioamatöörei

Viesti Kirjoittaja oh3we »

Aki puhuu asiaa. Lisään vielä edelliseen sen, että nykyään on useita toistimia linkitetty Internetin välityksellä toisiinsa (RNet), ja tällöin on
huomattava se, että kaikki, mitä suustaan möläyttää, kuuluu pitkin Suomea, ja kauas!
Esimerkiksi oman vakaumuksen mukaiset uskonnolliset mielipiteet ja maininnat "mutiaisista" yms. kuuluvat saunailtoihin ja seinien sisälle
eikä levitettäväksi toistinketun välityksellä pitkin maata.

Jos allekirjoittanut kuulee tällaista tekstiä, tulen sulkemaan toistimen pois verkosta, jäävät mölinät sitten vain paikallisiksi.

73
-kaitsu

Vastaa Viestiin