Vanhan VHF-linjaradion simplexliikenne on käytössä toistaiseksi, joillakin asemilla esimerkiksi Helsingissä on asialle omistettuja UHF-saattoradioita, sekä kaluston sisäinen puhelinverkko.
Vanhat linjaverkon tukiasemat ovat vielä toiminnassa, osa on purettu paikoista joissa niille ei riitä virtaa tai tilaa uuden RaiLin tukiaseman rinnalla. Vanhoja tukiasemia karsitaan ajan kanssa, työlle ei ole vielä mitään selvää aikataulua. Trafi kustantaa kuitenkin vain yhden verkon, eli linjaradio siirtyy VR:n harteille jos se sitä aikoo käyttää, laskennalliset kuukausikustannukset ovat noin 200 000€ eli purkutyöt suoritettaneen pikaisesti sen jälkeen kun GSM-R verkko on todistettu toimivaksi.
GSM-R-verkossa on vielä ongelmia, yhteys voi katketa ilman varoitusta. Siksi esim työntöliikettä ei saa ohjata raililla, eikä käyttää paikoissa missä kuuluvuuskartoitusta ei liikenneviraston toimesta ole tehty. (Työntöliike: liike missä sen veturin/junakaluston kuljettaja on jossain muualla kuin liikkumissuuntaan nähden keulalla, eli junaa työnnetään ja joku kertoo radiolla ohjeita, yleensä konduktööri, ratapihatyöntekijä tai vaihtotyönjohtaja). Työntöliikkeen ohjaamiseen tulevaisuudessa ei käytetä ryhmäpuhelua, vaan korotetun prioriteetin yksilöpuhelua. Viiveettömässä vaihtotyöryhmäpuhelussa ei ole tarpeeksi kapasiteettia. Lisäksi lisälaitetoimittajilla on toimitusvaikeuksia puhevarusteiden kanssa, joka omalta osaltaan lykkää uuden järjestelmän täysipainoista käyttöönottoa.
Normaalissa linjaliikenteessä(junaliikennöinti) raili toimii hyvin, vaihtotöissä se vielä ei täytä vaatimuksia.
Kuvia kaluston radioista, enimmäinen kaikissa paitsi SM5 ja SM6:

SM5 ja SM6 radio:

Jälkimmäinen laite piti tulla kaikkiin, mutta kilpailutuslainsäädäntö asetti omat esteensä sille.
Käyttäjän kommentteja: "Tuo jälkimmäinen eli Hörmann on kyl rok peli, tehty GSM-r käyttöön, erittäin yksinkertainen ja selkeä ja toimii. Toi käsikapula on hidas ja erittäin epästabiili. Näytön pitää olla iso kun sitä heiluvassa kalustossa tihrustat. Hörmann on tehty tuohon käyttöön ja sen kyllä huomaa, asiat on ajateltu oikein, ei järjettömyyksiä, yksinkertaista ja toimivaa"
Käsikapulan käyttö esim. vanhemmille kuskeille on ollu hankalaa, varsinkin sille osalle ketkä eivät ole opetelleet käyttämään edes normaalia kännykkää. VR:n järjestämä 7h koulutus ei ole aina meinannut riittää, lähtökohdat eri henkilöillä ovat niin erilaiset, myös käsikapulan pienet merkit näytöllä aiheuttavat omat hankaluutensa käytännössä.
OT: Venäläisten (junien kulunvalvonta) JKV eli KLUB-U saa tietonsa 160MHz:llä kiskoista reaaliajassa, plus sitten se Allegron katolla oleva lanka-antenni liittyy myös jotenkin siihen tietojen päivitykseen, sen radio-osasta ei löydy mitään suomalaisen ymmärrettäviä merkintöjä..
Liekö maailmassa toista ETR-yksikköä (pendoliinoa) missä on lanka-antenni katolla.. Kyse on kuitenkin maailman eniten myydystä junakalustosta. (ihme kyl vaikka luotettavuus on totaluokkaa... toim. huom.)
Lähteenä linjaradion rutinoihin kyllästynyt tyytyväinen RaiLi-käyttäjä.
Trafin RaiLi-sivut.
Edit: Linkki korjattu